Derince'de 19 Mayıs Coşkuyla Kutlandı
Kırım Sürgünü 75. Yılında Anıldı
Anasayfa > Haberler > Erdoğan'ın Çıkışının Üzerinden 10 Yıl Geçti
Erdoğan'ın Çıkışının Üzerinden 10 Yıl Geçti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 yıl önce Dünya Ekonomik Forumu'ndaki "one minute" çıkışı hala konuşulmaya devam ediyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın başbakanlığı döneminde Davos Zirvesindeki "one minute" (bir dakika) çıkışı, üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen hafızalardan silinmedi.

İsviçrenin Davos kasabasında 29 Ocak 2009da Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında düzenlenen "Gazze: Ortadoğuda Barış Modeli" başlıklı panele Erdoğan da davet edildi.

Panele Erdoğanın yanı sıra dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun da katılım sağladı.

Panelde, Peresin Gazze saldırılarını meşrulaştıran sözleri ve diplomatik sınırları ihlal eden davranışlarıyla moderatör Washington Post yazarı David Ignatiusın taraflı tutumu karşısında Erdoğan tepkisini gösterdi.

"Öldürmeyi çok iyi bilirsiniz"

Peresin Türkiyeye ve Filistinlilere yönelik suçlamalarına cevap vermek isteyen Erdoğannın konuşması moderatör tarafından kesilmeye çalışılmış, Erdoğan da Ignatiusa dönerek "one minute" diyerek, kendisine müdahale edilmemesi uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Perese yüksek sesle hitap ederek, "Sesinin benden çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüzü, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum." sözleri hafızalara kazındı.

Paneldeki çifte standarda tepki gösteren Erdoğan, "Davos benim için bitmiştir." diyerek oturumu terk etmiş, salonda bulunan dinleyiciler Erdoğanı alkışlamıştı.

Büyük yankı uyandırmıştı

Aradan geçen 10 yılda "one minute" çıkışı gündemde kalmaya devam ediyor. Erdoğanın "one minute" çıkışı Arap kamuoyu başta olmak üzere tüm dünyada yankı uyandırmış, Filistinde büyük sevinçle karşılanmıştı.

Davos Zirvesinin ardından yurda dönen Erdoğan coşkuyla karşılanmış, "one minute" çıkışı yıllarca yerli ve yabancı medya organlarında geniş yer almıştı.

Erdoğan, aradan geçen 10 yılda sözünü tuttu ve Davosa bir daha katılım sağlamadı.

Bu yıl 49.uncusu düzenlenen Dünya Ekonomik Forumuna Türkiyeden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan katıldı.

"O gün hepimiz rahat bir nefes almıştık"

Siyonizm ve İsrail karşıtlığıyla bilinen ABDli Haham Yisroel Dovid Weiss, AAya verdiği mülakatta, Erdoğanın, "one minute" çıkışıyla ilgili, "O gün hepimiz rahat bir nefes almıştık." demişti.

Yahudilerin Filistinlilere uyguladığı zulme dünyada çok az sayıda liderin karşı durduğuna değinen Weiss, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğanın Filistin davasına ve Filistin halkına verdiği desteği takdirle karşılıyoruz. Ve ona dua ediyoruz. Allah ona yardım etsin. Belki de Erdoğan sayesinde Filistin sorunu çözülür ve barış hakim olur. Ben Erdoğan ile tanışmayı, onunla konuşmayı çok istiyorum. Erdoğan, Yahudilikle siyonizm arasındaki farkı kardeşlerime çok daha net bir şekilde anlatacaktır. Bu konuda önderlik edecektir."