Erdoğan: İsrail İşgalci Bir Terör Devletidir
2017 Nobel Ödülleri Sahiplerine Verildi
Anasayfa > Haberler > Geleceğimiz Artık Daha Sağlam İnşa Edilmeli
Geleceğimiz Artık Daha Sağlam İnşa Edilmeli
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim Türkiye olarak hiçbir komşu ülkenin toprak bütünlüğü noktasında herhangi bir gözümüz yok." dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çiprasla, Başbakanlıktaki görüşmesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yabancısı olmadığı bir makamda Çiprasla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, başbakanlığı döneminde, burada üç ayrı başbakanla görüşmeler yaptığını hatırlattı. Erdoğan, "Şimdi de sizlerle burada görüşüyoruz. Rahmetli Celal Bayarın cumhurbaşkanlığı dönemindeki resmi ziyaretten sonra ilk defa bir Cumhurbaşkanı olarak Türkiyeden ben böyle bir ziyareti gerçekleştirmiş oluyorum." dedi.

"Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmede de söyledim. Artık Türkiye ve Yunanistan bir şeye inanmalı." ifadesini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bardağın boş tarafını bir kenara koyup dolu tarafına yönlenmeliyiz. Müzakerelerimizi onun üzerine bina etmeliyiz. Aslında halklarımızın birbiriyle ortak yanları çok. Yeter ki ideolojik saplantısı olanları bir kenara koyalım. Bizim Türkiye olarak hiçbir komşu ülkenin toprak bütünlüğü noktasında herhangi bir gözümüz yok.

Ama biz geçmişte iç içe olmuş ülkeleriz. Burada soydaşlarımız var, bizde soydaşlarınız var. Keşke geçmişteki bazı yanlışlar olması hasebiyle bir kısım Rum vatandaşlarımız da ülkemizden ayrılmasaydı. Yanlışları artık tarihe bırakıyoruz. Geleceği çok daha sağlam zeminde inşa etmeliyiz. Bunun için yapabileceğimiz çok şey var. Eğer, gerçekten söylem birliğini oluşturabilirsek, ortak akıl oluşturabilirsek, bunları çözeriz."

Erdoğan, Yunanistan halkına şahsı ve Türk halkı adına şükranlarını ifade etti.

Yunanistan Başbakanı Çipras: Ortak noktalara yoğunlaşmalıyız

Bölgede, göçmen krizi, Suriye, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri gibi ciddi gerginlikler bulunduğunu belirten Çipras, "Biz bu dönemde bunların üstesinden gelmenin gayreti içerisindeyiz. Çok iyi biliyorsunuz ki gönlüm iyi komşuluk ve dostluk ilişkilerinden yana. Bunu da göstermiş bulunuyorum." dedi.

Çipras, önemli bir dönemde Yunanistan Cumhurbaşkanını (Prokopis Pavlopoulos) ziyaret konusunda davet için cesaretlendirdiğini aktararak, "Bizim bu dönemdeki çabalarımız aslında ülkelerimiz arasında duvarlar değil, köprüler inşa etmektir." diye konuştu.

Mühendis olduğunu anımsatan Çipras, "Bir köprüyü inşa ederken o köprünün inşa edileceği zeminin de sağlam olmasına dikkat etmek lazım. İkili ilişkilerde sağlam temel dediğimiz zaman karşılıklı saygı, uluslararası hukuka ve toprak bütünlüğüne saygıyı sayabiliriz." ifadelerini kullandı.

Çipras, iki ülkenin çeşitli meseleler hakkında farklı görüşleri bulunduğuna işaret ederek, "Aramızdaki anlaşmazlıklardan ziyade, ortak noktalara yoğunlaşmalıyız. Bu fikir ayrılıklarını, her zaman karşılıklı saygı çerçevesinde, tahriklerden uzak şekilde ortaya koymak gerekir diye düşünüyorum. Bugün biz bunu başarabilirsek sizin ziyaretiniz tarihi olmaktan öte iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılmasına vesile olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Görüşme basına kapalı devam etti.

Erdoğan ve Çipras, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.