Oyalananlar’a Seyirciden Tam Not
Kampanyaya Katılan Firma Sayısı 500'ü Aştı
Anasayfa > Haberler > Lozan Konusunda Anlaşılmayan İncelikler Var
Lozan Konusunda Anlaşılmayan İncelikler Var
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Lozan konusunda zannediyorum hala anlaşılmayan bazı incelikler var." dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ziyareti çerçevesinde görüştüğü Yunan mevkidaşı Prokopis Pavlopulo ile birlikte yaptığı açıklamada, "Lozan konusunda zannediyorum hala anlaşılmayan bazı incelikler var." ifadelerini kullandı.

Batı Trakyadaki Müslümanların baş müftülerini hala seçemediğine dikkati çeken Erdoğan, "Nasıl oluyor da Lozan Anlaşmasının uygulamada olduğunu söylüyoruz. Demek ki Lozan uygulamada değil." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistanın açıklanan kişi başına milli gelirine bakıldığında 18 bin dolar civarında olduğunu, Batı Trakya halkının ortalama kişi başına milli gelirinin ise 2 bin 200 dolar civarında olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Yatırım noktasında, atılması gereken adımlar noktasında gerekli olan destekler onlara verilmemektedir, bir ayrımcılık orada söz konusudur. Türkiyede benim Rum vatandaşlarıma yönelik böyle bir uygulama göremezsiniz. İbadethaneleri noktasında en ufak bir ayrımcılık göremezsiniz ama Batı Trakyada bırakın bunları, Türk kelimesinin yazılmasını dahi hazmetmek mümkün değil."

Erdoğan, "Ben hukuk profesörü değilim ama siyaset hukukunu iyi bilirim. Siyaset hukukunda da özellikle anlaşmaların güncellenmesi diye bir şart vardır ve bunu da biz yaparız. Yeter ki ülkeler bu konuda mutabık kalsınlar. Bunun dünyada çok örnekleri var." ifadesini kullandı.

"Eğer biz engel olsaydık siz NATOya giremezdiniz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopoulos ile görüşmesinde yaptığı açıklamada, "Eğer biz engel olsaydık siz NATOya giremezdiniz. Çünkü bir ülkenin muhalefeti NATOya girmenizi engelleyebilirdi. Ama biz öyle bakmadık. Biz komşu diye baktık. Bugün de öyle bakıyoruz." dedi.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bizim hedefimiz şu; Kıbrısta kalıcı, adil bir çözüm bulalım, aynı şeyi Egede bulalım. Bunlar, Lozanda şöyle olmuş, böyle olmuş... Tamam eyvallah ama biz o zaman olması gerekenleri şöyle bir an önce yapalım. Kolay değil, 94 yıl geçti bu arada, 94 yılda birçok şey değişti. Eğer bunlar gözden geçirilirse, birçok şeyin olması gerektiğini, inanıyorum ki taraflar da kabul edecektir."

"Bardağın dolu tarafına bakalım"

"Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı olarak arzum şudur. Biz bardağın boş tarafıyla uğraşmayalım, bardağın dolu tarafına bakalım ve münasebetlerimizi güçlendirelim. Bu ziyaretimizin de inanıyorum ki 65 yılı bir kenara koyup artık ileriye bakacak bir ziyaret olması temennisindeyim." ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:

"Batı Trakyaya, soydaşlarımıza bundan önce yaptığım gibi bir ziyaret yapmayı da arzu ettim ama birileri de maalesef bu ziyareti provoke ediyor. Dağıtılan broşürlerden tutunuz, oradaki binaların kapılarına çizilen çeşitli işaretlere varıncaya kadar. Her toplumun içinde artılar, eksiler vardır. O ayrı bir konu ama bunların 65 yıl aradan sonra böyle bir cesareti ortaya koyarak buraya eğer bir cumhurbaşkanı geliyorsa, bunun çok kontrol altında tutulması gerekir diye düşünüyorum."