Derince’de Kentsel Dönüşüm Başlıyor
20.10.2017
Anasayfa > Haberler > Türkiye'nin Büyümesine Kayıtsız Kalamadılar
Türkiye'nin Büyümesine Kayıtsız Kalamadılar
Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk iki çeyreğinde yüzde 5'in üzerinde büyümesi ve öncü göstergeler, bazı uluslararası kurum ve kuruluşların Türkiye'ye ilişkin büyüme tahminlerini artırmalarına yol açtı

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi, terör saldırıları ve uluslararası piyasalardaki dalgalanmalara karşı güçlü bir duruş sergileyen Türkiye ekonomisi, yapısal reformların da desteğiyle yılın ilk çeyreğinde yakaladığı yüzde 5in üzerindeki büyüme performansını ikinci çeyrekte de sürdürdü.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ocak-mart döneminde yüzde 5,2 büyüyen Türkiye ekonomisi, nisan-haziran döneminde de yüzde 5,1lik büyüme oranını yakaladı.

Bu veriler öncesinde Türkiyeye ilişkin büyüme öngörülerini düşük tutan bazı kurum ve kuruluşlar, sergilenen performansın ardından tahminlerini birer birer yukarı yönlü revize etti.

Ülke ekonomilerine yönelik çizdikleri projeksiyonlarla piyasalarca yakından takip edilen Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Moodys ve Fitch, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini güncelleyen kurum ve kuruluşlar arasında yer aldı.

Revizyonlar birbirini izledi

Türkiye ekonomisinin 2016daki olumsuz gelişmelere karşın yüzde 2,9 büyümesi ve 2017 yılına ilişkin öncü göstergelerin ortaya çıkmasıyla büyüme tahminlerindeki revizyonlar birbirini izledi.

İlk olarak ABDnin yatırım bankacılığı devlerinden Goldman Sachs ve JP Morgan Chase, Türkiyeye ilişkin büyüme tahminlerini mart sonunda yükseltiklerini duyurdu.

Goldman Sachs, Türkiyenin 2017 yılı büyüme tahminini yüzde 1,8den yüzde 2,3e revize etti.

JP Morgan Chase de ülkenin bu sene yüzde 1,8 yerine yüzde 2,6 büyüyeceğini tahmin etti.

Goldman Sachs, ikinci çeyrek büyüme verilerinin açıklanmasının ardından eylül ayında yayımladığı raporda, Türkiye ekonomisinin bu yılın sonunda yüzde 5 seviyesinde büyümesi yönündeki tahminini koruduğunu, yılın üçüncü çeyreğinde geniş baz etkisiyle büyümenin yüzde 7 civarında gerçekleşebileceğini belirtti.

Moodys ve Fitch büyüme tahminini iki kez yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de Türkiyeye ilişkin büyüme tahminlerini gözden geçiren kuruluşlardan oldu.

Türkiyeye ilişkin 2017 yılı büyüme tahminini ilk olarak nisan ayında yüzde 2,2den yüzde 2,6ya yükselten Moodys, söz konusu öngörüsünü en son ağustosta 3,7ye yükselttiğini açıkladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, ülkenin 2018 büyümesine ilişkin tahminini ise yüzde 2,7den 2,9a, ardından da yüzde 3,2ye yükseltti.

Dünya Bankası da "Küresel Ekonomik Beklentiler (GEP)" raporunun Haziran 2017 sayısında, Türkiyenin bu yıla ilişkin büyüme beklentisini 0,5 puan artırarak yüzde 3,5e çıkardı. 2018 ve 2019 büyüme tahminleri ise sırasıyla yüzde 3,9 ve yüzde 4,1e revize edildi. Bankanın Türkiyeye ilişkin büyüme beklentileri ocak ayında yayınlanan bir önceki GEP raporunda, 2017 yılı için yüzde 3, 2018 için yüzde 3,5 ve 2019 yılı için yüzde 3,7 olarak belirlenmişti. Türkiye, yapılan yukarı yönlü revizyonlarla raporda büyüme beklentileri en fazla yükseltilen ülke oldu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de ilk çeyrek büyüme rakamının açıklanmasının ardından, Türkiyeye dair ekonomik büyüme oranlarının yukarı yönlü revize edildiğini duyurdu.

Daha önce Türkiyenin bu yıl ve 2018 büyüme oranı beklentilerini sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 1,3 olarak açıklayan Fitch Ratings, rakamları bu yıl için yüzde 4,7, gelecek yıl için yüzde 4,1 olarak güncelledi. Fitch, revizyonla ilgili açıklamasında, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 büyüme yakalayarak beklentileri aştığına dikkati çekti.

Fitch, bu yılın ikinci çeyrek büyüme verilerinin açıklanmasından sonra da Türkiyenin 2017ye ilişkin büyüme tahminini bu ay 4,7den yüzde 5,5e çıkardığını bildirdi.

ABDli uluslararası finansal hizmetler ve yatırım bankacılığı kuruluşu Morgan Stanley de Türkiye ekonomisinde bu sene için öngördüğü büyüme oranını eylülde yüzde 3,3ten yüzde 4,3e yükselttiğini açıkladı.

Öte yandan, Japon finans kuruluşu Nomura, aynı dönemde Türkiyenin bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 4,2den yüzde 5,5e çıkardı.

Amerikalı yatırım bankası J.P. Morgan ise Türkiyeye ilişkin 2017 büyüme tahminini yüzde 4,6dan yüzde 5,3e yükseltirken, gelecek yıla ilişkin büyüme beklentisini değiştirmeyerek yüzde 3,1 seviyesinde tuttu.

Son olarak Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiyeye yönelik büyüme beklentisini 2017 yılı için yüzde 2,5ten yüzde 5,1e, 2018 için yüzde 3,3ten yüzde 3,5e yükseltti.