Akkuyu 13 Bin Kişiye İstihdam İmkanı Sağlayacak
Netanyahu'nun Açıklamalarını Kınıyoruz
Anasayfa > Haberler > IKBY'ye Verilmiş Bir Süre Yok
IKBY'ye Verilmiş Bir Süre Yok
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, IKBY'ye henüz verilmiş bir süre olmadığını ama verilmesinin gerektiğini belirterek "O sürede gerekli adımlar atılırsa atılır, atılmazsa Irak yönetiminin talepleri ve attığı adımlar bizim için önemli bir kriter olacak" dedi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşmenin ardından, Türkiyenin Paris Büyükelçiliği ikametgahında Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronun, Irakla Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY)arasında arabuluculuk girişimine ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, Bağdatla Erbil arasındaki sorunun çözümü için her türlü katkıyı desteklediklerini ancak tek bir ülkenin bunu sağlayabileceği konusunda da tereddütleri bulunduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bugün Fransada da bu konuları konuştuk. Irak Başbakanı İbadinin buraya gelmesi, Pariste hem Macronla hem dışişleri ile görüşmesi... Esasen İbadinin pozisyonu belli fakat Fransa Dışişleri Bakanından öğrendiğime göre, Fransa da yine Irakın sınır ve toprak bütünlüğünü destekliyor. Bu sorunun bu çerçevede ve şu andaki Irak Anayasasına göre çözülmesi gerektiğini vurguladı ki biz de bunu söylüyoruz.  Irak Anayasasına göre Kürt Bölgesel Yönetiminin hakları var. Bu hakların hepsi verilmediyse bu konuyu Bağdat ile görüşebilirler. Biz de yardımcı olabiliriz ama bizim yaptığımız görüşmelerde Barzaninin daha çok eskiden, tarihten konuştuğunu gördük. Esasen anayasal hakları desteklediğimizi kendilerine söyledik ama referanduma karşı olduğumuzu da her platformda söyledik."

"Barzaninin bu hatadan dönmesi gerekiyor"

Barzani yönetiminin bu hatadan dönmesi için herkesin her türlü girişimi yapması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Herkesin referandumdan önceki pozisyonunu güçlü bir şekilde koruması gerekiyor. Bugün Fransızlara da söyledik, diğer muhataplarımıza da söylüyoruz. Barzani hatadan dönebilir. Referandum öncesi çağrılara kulak asmayarak Irakın geleceğini ve özellikle de Kürtlerin geleceğini riske atmıştır ama şimdi bu çağrılara kulak verip bu hatadan dönmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı. Bu çağrıyı en üst düzeyde yaptıklarını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da yaptığını dile getiren Çavuşoğlu, dün İranda da bu konuyu konuştuklarını anlattı. Çavuşoğlu, "Umarım bu hatadan dönerler. Bizim aldığımız kararlar var, hatadan dönmezlerse bundan sonra bizim muhatabımızın Bağdat olduğunu söyledik. Atacağımız adımlara Bağdatın atacağı adımlar, aldığı kararlar ve uygulamalar temel teşkil edecek çünkü bizim esas muhatabımız Irak yönetimidir, Bağdattır." diye konuştu.

"Koordine edilmesi gerekiyor"

IKBYye süre verilip verilmeyeceğine ilişkin soruya Çavuşoğlu, şöyle cevap verdi:

"Bu adımların iyi bir şekilde koordine edilmesi gerekiyor. Kararlar var. Bizim de aldığımız kararlar var. Bakanlar Kurulunun kararı var. Milli Güvenlik Kurulunun tavsiye kararı, Meclisten geçen bir tezkere var. Irak yönetimiyle bunu koordine etmek lazım. Henüz bu aşamaya daha gelemedik ama görüşüyoruz. İbadi ile Sayın Başbakan, telefonda görüştü. Bu aşamada bazı adımların atılmasından önce bu süreler verilebilir ama bu aşamaya yavaş yavaş geliyoruz. Henüz verilmiş bir süre yok, süre limiti yok şu zamana kadar ama bu sürenin de verilmesi gerekiyor. O sürede gerekli adımlar atılırsa atılır, atılmazsa Irak yönetiminin talepleri ve attığı adımlar bizim için önemli bir kriter olacaktır."

"Türkiye ve Fransa aynı düşünüyor"

Çavuşoğlu, Fransa ve Türkiyenin, hem Bağdatta hem Erbilde ortak adımlar attığını vurgulayarak, "Bugün, Le Drian ile yaptığım görüşmede de aynı noktada olduğumuzu ve bu konuda aynı görüşte olduğumuzu bir kere daha teyit ettik." dedi. Bakan Çavuşoğlu, Le Drian ile yaptığı görüşmede terörle mücadele konusunun da gündeme geldiğini ifade ederek, terörle mücadelenin devam ettiğini ve devam etmesi gerektiğini belirtti. Diğer radikal unsurlarla da mücadele edilmesinin zorunlu olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Esasen siyasi çözüm konusunda görüşlerimizi birbirimize tekrar aktardık. Ve Suriye konusunda da gerçekten başından beri görüşlerimizin en çok örtüştüğü ülkelerden bir tanesi ve Batıda en çok örtüştüğü ülke Fransa olmuştur. Sahadaki gerçekleri en iyi gören iki ülke (Türkiye ve Fransa) olmuştur. Siyasi çözüm konusunda aynı düşünüyoruz." diye konuştu.